BIM
Geometri +
Alfanumerisk Information.

Vi hjälper byggaktörer att maximera den alfanumeriska informationen i sina BIM-modeller. Vi är experter på CoClass och kodar ned er modell in i minsta detalj, så att alla datorer och mjukvara, men även alla aktörer i hela byggkedjan talar samma språk.

Geometri är endast en platshållare för information.

Framtidens BIM har anlänt. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

BIM 3.0

Geometriska BIM-modeller har varit en viktig och välkommen förändring i byggbranschen, men den verkliga potentialen för BIM ligger i hur väl den geometriska modellen sedermera fylls med alfanumeriskt innehåll.

Vad är alfanumerisk information?

Den alfanumeriska informationen i en BIM-modell är den information som exakt beskriver vad modellen består av bortom dimensioner, funktionella beskrivningar och generella byggdelar. Med en alfanumeriskt maximerad modell namnger & definierar vi i en digital miljö precisa detaljer såsom brandklass, leverantör, pris, energiförbrukning, etc. - helt med BIM-kompatibla digitala koder.

BIM
genomgår en utveckling.

Branschens beräknade övergång till alfanumeriska modeller.

Vi kan CoClass.

Ett kodsystem som digitalt kan beskriva ett projekts alla detaljer, från typ av hus ned till små materiella egenskaper och tidsbundna aktiviter, är naturligtvis mycket komplext. Men när ett projekt till slut kodas efter ett sådant system blir allting mycket enklare. Vi har sedan lansering intensivt studerat och applicerat CoClass för att göra det så enkelt som möjligt för andra att applicera i sina projekt utan att själva behöva ha djup kännedom kring systemet.

Vi kodar ditt projekt med CoClass efter:

Byggnadskomplex

Samling av ett eller flera byggnadsverk avsedda att betjäna minst en funktion eller brukaraktivitet.

Byggnadsverk

Självständig enhet i den byggda miljön med en karaktäristisk rumslig struktur, avsedd att betjäna minst en funktion eller brukaraktivitet. Huvudtyper är byggnad samt anläggning.

Utrymmen

Avgränsad tredimensionell utsträckning definierad fysiskt eller språkligt. 

Byggdelar

Funktionella- och konstruktiva system samt komponenter av en byggdel.

Produktionsresultat.

Resurser och aktiviteter som bedrivs vid produktion av byggdelar.

Egenskaper

Variabler som särskiljer samt beskriver objekt. Allt från enklare saker som höjd, kulör och densitet, till mer komplexa ting som underhållsintervall, säkerhetsklass, stegljudsisolering, m.m.

Aktiviteter

Aktiviteter som direkt berör byggd miljö under hela livscykeln: planering, projektering, produktion, drift och underhåll, rivning och återanvändning/återvinning.

Mot en enad och kodifierad byggkedja.

Fördelar:

En bättre miljö.

Utan precisa mått på vår förbrukning i varje skede av byggprocessen kan vi inte vara säkra på vilken påverkan vi har på miljön. Med en kodad byggkedja får vi äntligen en helt transparent överblick över våra projekts exakta förbrukning i alla skeden.

Stora resursbesparningar.

Boverket har slagit fast att byggfel kostar Sverige 50 miljarder kronor om året. Ett gemensamt och digitalt kodifierat språk i byggkedjan är det största steget vi kan ta mot färre misstag.

Harmoniserad projektering

En god projektering kräver ett gott samarbete mellan alla discipliner. En kodad projektering suddar ut kommunikationsbarriärer mellan disciplinerna och ger förutsättningarna för en effektiv, felfri och samlad projektering.

Enklare byggprocess.

Detaljerade modeller kodar och integrerar installationsinstruktioner och installationsdatum och ger byggbolagen möjligheten att göra detaljerade projektsimuleringar och använda AR-teknologi på arbetsplatsen för att minimera fel.

Framtidens förvaltning.

Med modeller som på varje nivå representerar den verkliga byggnaden kan förvaltare skapa automatiserade underhållsplaner samt förutspå livscykeln för olika komponenter och deras tillkopplade kostnader och se till att det aldrig finns oklarheter kring en byggnads förvaltning.

Nyfiken?
Kontakta oss så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa er.